I. felvonás

1800-as évek vége, London. Dr. Henry Jekyll, jónevű orvos hosszú ideje kísérletezik, hogy megtalálja a szérumot, amellyel beteg apján- és sok más emberen segíthetne (Nyitány, Zord, örök éjjel). Hiába mondják, hogy apja megmentésére nincs remény, Jekyll nem adja fel. Éles váltás: London utcáiról kapunk képet, ők is ismerik az emberi kettősséget (Álarc). Közben kiderül: Jekyll a kísérlete vége felé jár, szerinte megtalálta a tökéletes szérumot. Kérését, hogy a gyógyszert egy menthetetlen betegen kipróbálhassa, a Szent Júdeás Kórház hipokrita testülete elé terjeszti (A Bizottság). Tagjai /Sir Danvers Carew, Basingstoke püspöke, Glossop tábornok, Sir Archibald Proops, Lady Beaconsfield, Lord Savage, és a titkár: Simon Stirde/ öt nemleges és egy semleges szavazattal elutasítják a kérést.

                         

Jekyll dühös és nem érti meg a testületet (nem csoda). John Utterson a doktor ügyvédje és egyben barátja próbálja támogatni (Keresem az igazat). A következő esemény az eljegyzési party-Jekyll és Emma /Sir Danvers Carew lánya/ tiszteletére. Henry késve állít be, de menyasszony megérti a kutatás fontosságát és szerelme mellett áll. Simon Stride, Emma korábbi vőlegénye félti a lány jövőjét (A kézfogó, Fogadj el!, Így fogadj el!). Sir Danvers is aggodalmát fejezi ki (Engedj el...).

Utterson a legénybúcsú alkalmából a vöröslámpás negyedbe viszi Jekyllt, a Vörös Patkány fogadóba (Külváros). A férfiak szórakoztatását hivató Lucy Harris késik "munkájából", amiért a csábító szám (Férfi kell!) után futtatója, Spider megveri. Henry meginvitálja a lányt az asztalához (Lucy és Jekyll). Jekyll nem fogadja el a lány ajánlatát, de névjegyét otthagyja- amennyiben a lánynak segítség kéne. 

Hazaérve Jekyll rászánja magát, hogy alany híján magának adja be a HJ17-es szérumot (A laboratóriumban, Eljött a perc). És igen, elköveti a hibát: beadja magának a szérumot, és kínok közepette átváltozik a tiszta gonoszból álló Edward Hyde-dá (Az átváltozás, Élek!).

Hyde elsőnek Lucyvel fut össze-és rögtön bántja is (Sose sírhatsz, ha fáj).

Jekyll naplóban számol be a átváltozásokról-különös rémálmok gyötrik, nem mindig ura magának Kísérletét folytatja, ajtaját magára zárja, nem eszik- mindezekről Poole, Jekyll inasa számol be. Emma és Utterson is aggódik Henry miatt (Mi az, mi űz?). Jekyll levelet ad Uttersonnak arra az esetre, ha vele bármi történne. Az ügyvéd ugyan nem érti, de barátságból elvállalja. Majd Lucy jelenik meg Jekyllnél- állítása szerint egy férfi bántalmazta, és kezelni kéne a sebét. Amikor Jekyll érdeklődik, hogy ki volt az a vadállat, Lucy megfelel: "Úgy hívták Hyde. Edward Hyde". Jekyll megért mindent...

A seb kezelése után Lucy csókkal jutalmazza a segítséget (Egy perc boldogság, Túl szép).

Váltás: a parkban. A tiszteletreméltó Basingstoke püspök épp egy fiatal lánytól búcsúzik, megköszönve annak "szolgáltatását". Né, Hyde épp arra jár- és ha már ott van, hát  megöli a pedofil püspököt a botjával (Edward Hyde).


II. felvonás

Miután megölte és felgyújtotta a püspököt, Utterson és Sir Danvers rövid bevezetője után folyt. köv. a történet. Alighanem a musical-történelem egyik legkiválóbb tömegszáma jön (Gyilkos, gyilkos!). Fantasztikus: az alig néhány perces szám alatt Hyde szép sorban legyilkolja az álszent testület tagjait. 

Emma közben aggódik a vőlegény miatt és felkeresi a labort. Jekyll nincs ott, de Emma beleolvas a naplóba-a nem sokkal később érkező doki szint őrjöngve vonja felelősségre (Álom volt talán). Jekyll bejegyzi a naplóba, hogy az átváltozások maguktól jelentkeznek. Ekkor jön Utterson, aki felnyitotta a levelet, és kérdőre vonja Henryt a végrendelet miatt. Majd Jekyll megkéri barátját, hogy hozzon el neki néhány gyógyszert Bissettől, a patikáriustól.

Szép duett jön: Emma és Lucy kettőse (Vágyom rád). Az East Enden Hyde találkozik Lucyvel, s közli: el kell utaznia néhány napra, de az Ég segítse, ha netán hűtlen lenne hozzá (Ördögi tánc, Látszat repríz 3).

Utterson kénytelen szembesülni Jekyll problémájával, amikor a doki laborjában Hyde-ot találja, s a gyilkos "előkeríti" az orvost. Utterson rémülten hagyja ott barátját, s egy levelet kézbesít tőle Lucynek.  Lucy lakása a következő helyszín- a levelet, amelyhez Jekyll pénzt is küldött, Utterson olvassa fel az írástudatlan lánynak. Henry azt kéri, a pénzből utazzon el a lány jó messzire és kezdjen új életet. Lucy ábrándjaiba merülve tervezi a jobb jövőt (Egy új élet). Éjjel, szakadó eső- Hyde jelenik meg a lány lakásán, s közli: mivel hűtlen volt hozzá a doki miatt, hát ennyi volt. Elvágja a lány torkát. (Lucy halála). 

Jekyll teljesen iszonyodik Hyde-tól, és megretten: van-e visszaút? (Elnyel az éj). Úgy dönt, ha nincs más lehetőség Hyde eltüntetésére, akár megöli magát (Párbaj). Lucy temetése is lezajlik (Mint egy árnyék).

A harangok Emma és Jekyll esküvőjére hívnak- úgy tűnik, minden rendben. Ha kissé késve is, de Henry megérkezik a nagy alkalomra. Amikor a pap felolvassa Jekyll nevét, a férfi rosszul lesz, és könyörög, hogy a menyasszonya ne tudja meg- és utoljára átváltozik Edward Hyde-dá. Megöli Stride-ot, majd Emmát ejti túszul. Amikor rövid időre visszaváltozik Jekyll, megkéri Uttersont, hogy lője le. Mivel barátja nem képes megtenni, menyasszonya kezéből dörren el a megváltást hozó lövés. A rémálom Jekyll halálával véget ér.

vissza